art kino GRIČ

Art-kino GRIČ
pokrenuto je 4. siječnja 2012. u prostoru kinematografa Grič koji je djelovao u sklopu tvrtke Kinematografi d.d., a sagrađen je prije više od sedam desetljeća. Projektirali su ga slavni hrvatski arhitekti Drago Ibler i Stjepan Planić 1940., a projekt izgradnje financirao je građevinski poduzetnik Đuro Simon unajmivši dugoročno prostor u prizemlju hotela Tri gavrana. Prvi naziv kina bio je Rex, a potom se kino od 1941. do 1945. godine zvalo Klek. Za vrijeme socijalizma kino se zvalo Kosmaj, bilo je u sastava poduzeća Kinematografi osnovanog 1946, a u njemu su se nerijetko projekcije održavale od jutra do večernjih sati. Kino Kosmaj bilo je posebno popularno po špageti vesternima, kung-fu i erotskim filmovima.  
1990. kino dobiva ime Grič.  


04_mini.jpg

Kino Grič je kao repertoarno kino bilo zatvoreno 2005. godine, a od tada su se u njemu povremeno održavale filmske projekcije i druga kulturna događanja.


Od početka 2012. projekcijom filma Vojvotkinja u njemu se svakodnevno prikazuje nehollywoodski repertoar - filmovi iz europske, svjetske i nezavisne američke kinematografije, te postaje art-kino. U dvoranu su tom prigodom vraćeni originalni kino-stolci. 
220px-europa_cinemas.pngArt-kino Grič je od 1. siječnja 2013. član Europa Cinemas. 

Direktorica Kina Grič je Ina Čavlina. 

Program Art-kina Grič vodi udruga Kulturni klub. 

Od 2016. godine 100% programa Art-kino Grič čine europski filmovi. 

kinoizvana2.jpg